logo-vlag-horizontaal
 

 
 
 
 
hoofdfoto-website

Archief 2006-2010

31-12-2010

AAN DE LEDEN VAN DE KWV LANGWEER

Allereerst wil ik U op de laatste dag van 2010 een goede jaarwisseling toewensen, daarna een goed begin van 2011, en hopelijk zien we elkaar weer terug in de lente van het nieuwe jaar, op onze haven, die onder de hoede van Marcel Ferdinands ongetwijfeld goed zal overwinteren.

Reeds enige keren heb ik U allen gewezen op de Galerie De Scheepskamer in Heeg (www.scheepskamer.nl). Helaas staat het pand te koop, maar vooralsnog zijn ze open op do. t/m zondag. T/m 2 januari een expositie van de befaamde schepen- en haven schilder Frits Goossen.

Dankzij de Scheepskamer ben ik geabonneerd geraakt op “Scheepshistorie” (Engelse uitgave : “Maritime History”), een uitgave van uitgeverij Lanasta (www. lanasta.nl). Dit fraai uitgevoerde geschrift (± 4x p/jr) handelt vooral over scheepsmodellen, met alles wat daarmee samen hangt , maar ook de maritieme historie komt uitgebreid aan bod. Zie daartoe ook: www.nauticalweb.nl

Ik wilde u gaarne op dit voor mij nieuwe blad, voor mij een eye-opener, wijzen, een goed 2011 voor U allen, na een hopelijk goede jaarwisseling,

hartelijke groet,

J.Michiel Alma, vz. KWVL

Langweer

10-10-2010

NEDERLANDSE ZEILSCHOOL KAMPIOENSCHAPPEN 2010, OP 9 EN 10 OKTOBER.

Na een prachtig weekend met stralend mooi weer is het wedstrijdseizoen 2010 bij de KWV Langweer geëindigd.

De dagen worden korter en de temperatuur begint stiekem en langzaam te dalen.

Marcel, onze havenmeester is al weer begonnen met boten op de wal te zetten.

Afgelopen weekend waren voor de 17e keer de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen op de Langweerder Wielen.

17 teams,  elk met vier polyvalken tot hun beschikking, gingen onderling de strijd aan.

03-10-2010

DE OUDE HAVEN VAN LANGWEER BRUIST VAN ACTIVITEIT

Op initiatief van Minke Adema (de havenmeester van Langweer) zijn er dit jaar voor het eerst sloep-roei-wedstrijden georganiseerd in Langweer. De opkomst is geweldig, zo voor dit eerste jaar.

Veel deelnemers gebruiken deze gelegenheid om zich voor te bereiden voor de wedstrijden die komend weekend in Amsterdam zullen plaats vinden. Hier zullen naar verwachting zo’n 130 sloepen door de grachten van Amsterdam gaan racen. Om één uur valt het eerste startsignaal en aansluitend gaan de sloepen elke twee minuten van start. Tegen kwart over drie komen de eerste sloepen, soms in felle strijd gewikkeld, en aangemoedigd door het publiek weer vol snelheid de haven binnen. Een prachtig gezicht.

Door het mooie weer is er flink wat publiek aanwezig en Minke praat de sloepen vol enthousiasme naar binnen. Een geslaagde eerste keer die zeker voor herhaling vatbaar is.

UITSLAG DAMES

 1. Garuda-6D
 2. Lady Killer
 3. Hjoed ’n Makkie
 4. 1-8D
 5. Waterheks
 6. Lytse Bear-8D
 7. Murk-8D
 8. Wetterspetter
 9. Berend Koster
 10. Spiering II-8D
 11. Hé Bootje
 12. Rompy
 13. Iwan Franko-8D

UITSLAG HEREN

 1. Skomskower-8H
 2. Brijbek-8H
 3. Hjoed ’n Makkie
 4. Grutte Bear
 5. Steenbok
 6. Trewes 2
 7. Te Maru-8H
 8. Trewes 1
 9. Zeeotter 2
 10. El Flamingo 2
 11. Wetter Fretter
 12. van Amerongen-8H
 13. Visbijvaarder-8H

Namens de KWV Langweer

Jan Spijkerman

21-09-2010

NEDERLANDSE ZEILSCHOOL KAMPIOENSCHAPPEN

Aankondiging voor de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen, van 9 tot 10 oktober 2010 op de Langweerder Wielen. Georganiseerd door Koninklijke Watersport Vereniging Langweer i.s.m. de Stichting Zeilschoolkampioenschappen.

Aankondiging

05-09-2010

151E OPEN WEDSTRIJDEN KWV LANGWEER – 2010

KWV Langweer 151e Open wedstrijden 2010

Vanaf het startschip door Jan Spijkerman

Zaterdag 28 augustus 2010. Met een behoorlijk aantal vrijwilligers beginnen we zaterdagmorgen tegen acht uur met de voorbereidingen.

Het startschip van Sloten en de Pieter liggen al klaar bij de roeiloods. De meeste dingen zijn vrijdag al aan boord van beide schepen gebracht en zaterdagmorgen komen daar nog de laatste zaken bij. De Pieter gaat het meer rond om alle boeien van de baan uit te leggen en wij gaan een plek zoeken om te kunnen starten. De meldboei wordt uitgebracht en ook de startlijn komt er in te liggen. Meestal wordt deze daarna nog wel wat aangepast naar aanleiding van de windrichting vlak voor de start.

Mooi op schema gaat de startcomputer om 10:25 uur beginnen met het eerste voorbereidingssein van de eerste wedstrijd, de 12 voets jollen.

Er staat een mooie wind, niet te veel en niet te weinig. Het is alleen de vraag of we het vandaag droog gaan houden! De weersvoorspellingen zijn daarin niet echt positief.

De flitsen A, B en C gaat op schema van start en daarna moet de uitstel er in. De startlijn ligt niet meer goed. Dat zullen we in dit weekend wel vaker gaan meemaken. Als er een bui in aantocht is dan gaat de wind behoorlijk om. Als de bui wat verder getrokken is draait de wind meestal weer gewoon terug. We moeten dus soms even geduld hebben voordat we weer verder kunnen.

Om 13:00 uur worden de regenbogen als laatste klasse gestart.

Dit jaar zijn er 109 boten ingeschreven. Misschien gezien de weersvoorspellingen wat minder als voorgaande jaren.

Na een korte lunchpauze gaan we om 14:00 uur weer beginnen met de 2e wedstrijd van deze zaterdag.

Bij de Flitsen -B- is één van de deelnemers iets te vroeg gestart, maar voor de rest van de klassen gaat alles prima en kunnen we lekker doorstarten zodat we om drie uur de regenbogen van start kunnen laten gaan.

De uitslagen worden verwerkt in de computer en opgehangen bij het wedstrijdcentrum.

Zondagmorgen tien uur beginnen we met de 3e wedstrijd van dit weekend. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er besloten om op zondag ook een 4e wedstrijd te varen. De wedstrijden zijn daardoor wat korter geworden zodat we vanmiddag toch nog op een redelijke tijd klaar kunnen zijn.

Het waait best stevig vandaag, in de vlagen soms windkracht 7. Dat is ook wel te merken want de rescue-boten hebben het maar druk.

Vlak bij het startschip komt voor de wind een 12-voets jol aangestoven die vervolgens door een enorme windvlaag uit zijn roer loopt, oploeft en omslaat. Gelukkig is het water niet al te koud en wordt de bemanning geholpen door de rescue.

Door de harde wind besluiten we bij de 4e wedstrijd de flitsen -C- maar in de haven te laten. Er komen behoorlijke regenbuien over de Langweerder Wielen en op afstand onweert het ook nog! Op het startschip houden we alles goed in de gaten en er wordt getracht contact te krijgen met Piet Paulusma. De moderne internettelefoon wordt gebruikt om via de buitenradar een idee van de buien te krijgen.

Na deze enerverende middag worden de uitslagen verwerkt, er wordt nog een protest behandeld en tegen 16:30 uur kunnen we dan beginnen met de prijsuitreiking.

UITSLAGEN LANGWEER 2010

25-06-2010

ALV/LEDENCONTACT

Geacht lid ,

Na de, in onze ogen, geslaagde borrel/receptie begin augustus vorig jaar, ter gelegenheid van ons lustrum, heeft het bestuur verschillende alternatieven overwogen om tot meer ledencontact te komen, en dat in een gezellige sfeer.

Daarnaast zou het goed zijn, al is het maar voor de informatievoorziening, indien het bezoekersaantal van de alg. ledenvergadering zou kunnen worden opgekrikt.

Het bestuur wil proberen beide vereisten te combineren.

De ALV halen we naar voren, vindt plaats op de haven, en het genoeglijk samenzijn vindt aansluitend plaats.

Vandaar de volgende opzet:

Algemene Ledenvergadering KWVL, 4 september as., 1600-1700 uur, daarna onderling contact.

U allen een goed vaarseizoen toewensend, hopen wij U zaterdag de 4e sept. te mogen ontmoeten,

namens het bestuur, een hartelijke watersportgroet, J. Michiel Alma, vz.KWVL.

30-05-2010

KE VALKEN VANAF DE PIETER.

Door: Jan Spijkerman

Er wacht ons een verassing als we zaterdagmorgen aankomen in de haven. Er ligt een vervanger voor de RIB aan de steiger. Een prachtige nieuwe aluminium boot, voorzien van een 60 PK buitenboord motor en heel veel handige opberg vakken en slimme foefjes.

De RIB was vorig jaar verkocht omdat deze toch wat te klein bleek om makkelijk met de boeien te kunnen werken. De Pieter (ons start- en finish schip) is ook hersteld. De schroefas maakte de laatste tijd bij snel varen nogal wat onheilspellende geluiden.

De schroefas bleek krom te zijn en deze is nu vervangen. Ook het hydraulisch systeem werkt weer zonder bijgeluiden.

Na het aanslaan van alle benodigde wedstrijdvlaggen gaan we het meer op en zoeken een plekje waar de baan kan worden uitgelegd. Soms valt dat nog niet mee. Er moet ruimte zijn voor de startlijn en de baan moet niet te kort worden. Ook moeten we proberen buiten de vaargeul te blijven en dat maakt het extra lastig. Enfin, ook deze keer lukt het en om vijf voor elf beginnen we met de startprocedure. Er zullen drie korte wedstrijden gevaren worden. De Valken starten dit weekend tien keer en dus duren de wedstrijden gemiddeld nog geen half uur. Zo blijft er de nodige actie in het veld en kunnen de zeilers lekker vaak starten. Na drie wedstrijden is er even een korte lunchpauze en om drie uur gaan we nog weer drie wedstrijden starten. Tussen de bedrijven door genieten we van het mooie weer.

Na afloop worden de uitslagen verwerkt en vertrekken we naar het huis van de familie Mulder. Daar is de nazit, de borrel en het eten weer dik voor elkaar. Doordat het inmiddels is gaan regenen, gaan we met z’n allen naar binnen waar ca. 45 stoelen al klaar staan.

Zondagmorgen tien uur starten we de 7e wedstrijd. Het is nog steeds zonnig en de wind is minder als verwacht. Naarmate de ochtend vordert neemt de wind langzaam in kracht toe en bij de 9e wedstrijd besluiten we de baan niet twee, maar drie maal te laten varen. Dat geeft bij de zeilers de nodige verwarring. Er zijn een fors aantal die drie maal door de poort komen, maar een klein aantal gaat voor de vierde ronde. Verwarring alom! Ook de 10e wedstrijd maken we een drie-ronder en ook bij deze wedstrijd gaat het met een aantal zeilers opnieuw fout. Merkwaardig! Later wordt daar zelfs een protest over ingediend. Na een getuigenverklaring van de wedstrijdleider blijkt dat sommige zeilers opnieuw vier maal door de poort zijn gevaren. Het protest wordt ongegrond verklaard.

Mooi op tijd (tegen kwart over twee) kunnen de prijzen dan uitgereikt worden.

20-04-2010

SKUTSJES, 17/18 APRIL, LANGWEERDER WIELEN

De KWV Langweer heeft technische bijstand geleverd aan deze wedstrijden, afgelopen weekeinde, op de Langweerder Wielen tussen een groot aantal skûtsjes. Een geslaagd evenement , waarbij de goede sfeer opvallend was. Een groot compliment voor de organisatoren, waaronder Sipke Brinksma, terwijl enkelen onzer hielpen bij de wedstrijdleiding. Het ideaal blijft SKS en IFKS tezamen, maar vooralsnog is dit al zeer geslaagd. Mochten deze wedstrijden traditie worden: een aanwinst voor Langweer, in de aanloop naar het zomerseizoen. Goed werk mensen,

Groet, Michiel Alma, vz. KWV Langweer

18-04-2010

HET VERSLAG VAN DE SKÛTSJEWEDSTRIJDEN

Skutsjewedstrijden 17 en 18 april 2010 KWV Langweer

Bloedstollend spannend, vol geconcentreerd, heerlijk genietend van het mooie weer, woorden schieten tekort om dit fantastische weekend met 32 Skûtsjes te kenmerken.

Zaterdag 17 april om 8 uur in de morgen is het een drukte van belang in het dorp.

Het watersportseizoen wordt dit weekend geopend in Langweer.

Na vorig jaar met 7 Skûtsje begonnen te zijn, is het dit jaar gelukt om 32 boten aan de start te krijgen. Na het palaver gaat de eerste groep van 16 Skûtsjes richting de Langweerder Wielen.

Tegen kwart voor tien valt het startschot en met eigenlijk wel een redelijke wind wordt de eerste wedstrijd van ongeveer een uur varen uitgezeild. Groep B start aansluitend, nadat groep A gefinisht is. Om met alle 32 Skûtsjes te kunnen starten zou een startlijn van ongeveer een kilometer nodig zijn! Dat gaat niet lukken op de Langweerder Wielen, en daarom starten we dus in twee groepen.

Tussen de middag gaan we met zijn allen naar de wal en verdeeld over twee cafés gebruiken alle deelnemers een lunch. De A groep was vanmorgen als eerste klaar met zeilen en ligt dus in de oude haven van Langweer aan de wal. Daartegenaan liggen de B-Skûtsjes en dat is nu lastig omdat de A-groep weer als eerste na de middag moet gaan beginnen. Probeer maar eens een Skûtsje ertussenuit te krijgen als daar 10 boten tegen aan liggen. Enfin, als we later beginnen met starten, zijn toch bijna alle Skûtsjes aanwezig.

Alles gaat voorspoedig en heerlijk doorgewaaid zijn we mooi op tijd klaar. De uitslagen worden verwerkt en deze zullen later die avond bekend worden gemaakt.

Zondag 18 april zal volgens de weersvoorspellingen een mooie dag worden.

Als we tegen negen uur het meer op varen ziet het er wel zonnig uit, alleen is er nog wel heel erg weinig wind. De eerste start om 10 uur kan met tien minuten vertraging gelukkig net doorgaan. Er is een licht briesje wind opgestoken. De start is weer helemaal schoon ( er is dit weekend geen enkele valse start geregistreerd ) en na ± 1½ uur lukt het ook nog om te gaan finishen. We gaan weer met de hele club  ( ik schat ongeveer 300 man ) lunchen en om 13:00 uur beginnen we met de grote finale. De eerste 8 Skûtsjes van groep A en de eerste 8 van groep B van gisteren zullen vanmiddag gaan uitmaken wie de algemene winnaar gaat worden. Het wordt erg spannend. Drie rondjes worden er gevaren en op het startschip zien we wel in elke ronde verschuivingen, vooral voorin het veld. De strijd om de eerste en tweede plaats is echter het meest spannend. Tony Brundel met de Lytsje Lies en Henk Regts met de Ut en Thus proberen elk voor de ander te komen of te blijven. Tot op de finish is het spannend en uiteindelijk lukt het Tony Brundel om kampioen te worden.

Na dit heerlijke weekend kijk ik al weer uit naar de wedstrijden van 2011 op 16 en 17 april.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

Uitslagen algemeen klassement

Uitslagen lengte klassement

09-02-2010

WINTER FEBRUARI 2010

IJszeilen met de H 247 van de KWVL.

Met dank aan Vincent Veeger die de H 247 doneerde aan de KWVL.

Marcel Ferdinands maakt “op last” van Klaas Poelman nog snel even een rondje over de wielen, terwijl die laatste zich buiten beeld warm houdt met het splijten van het openhaardhout.

Met een noordooster wind kracht drie en een temperatuur van -3 graden is het koud, bitter, bitter koud. Op een enkele in de verte passerende schaatser na is er niemand op het ijs.

KWV Langweer - De H 247 - februari 2010

01-12-2009

EEN GOED 2010 !!

Gaarne wil het bestuur ook langs deze weg alle leden individueel, met de hun dierbaren, maar ook ons allen als collectief, dus de vereniging, een goed 2010 wensen.

Toevallig hebben zojuist onze collega’s, de ijszeilers, zich op de Langweerder Wielen vertoond, en het is dus even omschakelen naar de zomer voor ons en die achter ons.

Het jaar 2009 stond in het teken van het 30e lustrum van onze vereniging, bescheiden gevierd, maar naar onze mening geslaagd.

Dankzij de lustrumcommissie en Albert van Keimpema is er een fraai boekwerk verschenen over 150 jaar watersport in Langweer, ons lustrum vormde de trigger voor dit boek en onze vereniging komt duidelijk in beeld.

Te midden van vele loftuitingen voor de schrijver werd één omissie geconstateerd, nl. het vrijwel ontbreken van enigerlei vermelding van oud-havenmeester Cees, en Ellen, de Vries.

Spijtig, beiden zijn hierover zeer onthutst.

Daarnaast hebben de regelmatige bezoekers van de haven vele activiteiten geconstateerd, een nieuwe 20-tons kraan, een roeiloods, paden verbeterd, steigers aangepakt, vuilwatervoorziening.

Het komende jaar zal wat minder activiteit laten zien, maar dat kan en mag dan ook wel.

De inspanningen van havenmeester Marcel Ferdinands mogen in dit kader niet vergeten worden.

Het bestuur blijft alert, en moet dat ook, op een plezierige, veilige en ook toegankelijke haven.

Met het zicht op een ijzige Langweerder Wielen, wens ik U, namens het gehele bestuur, een goede overwintering toe, op naar de zomer.

Wij hopen U te mogen begroeten op de Alg. Ledenverg., waarschijnlijk (niet zeker) op 23 april, ’s avonds.

U alle goeds wensend,

J.Michiel Alma

Vz. KWV Langweer

07-06-2009

G2 NR. 30 SNEAK PREVIEW

door: H.G. Richter

Bij de introductie van de G2 nr. 30 in KWVL jubileumuitvoering moesten we het op de voorjaarsvergadering nog doen met brochures en een schaalmodel. Vervolgens groeide de nieuwsgierigheid naar de G2 met de dag.

Ondertussen heeft Gerke Gerritsma van Jachtwerf Heeg niet stil gezeten en begint de boot haar definitieve vorm te krijgen. Zoals ook bij beroemde automerken gebruikelijk is krijgt u nu alvast een sneak preview van de G2 nr. 30, of in goed Nederlands, een heimelijke voorbeschouwing.

Ons 150 jarig jubileum staat in het teken van 150 jaar zeilsport. Gerke Gerritsma van Jachtwerf Heeg kan daarbij als wedstrijdjachtbouwer niet ongenoemd blijven. Gerritsma bouwt als sinds 1969 de door Van de Stadt in 1958 ontworpen Randmeer. Het werd een tijdloos schip en een bekende verschijning ook op de Langweerder wielen. Een niet te evenaren prestatie, of toch wel?

In 2004 bouwde Gerritsma z’n nieuwste boot de G2, waarmee hij liet zien dat je met de klassieke vormen compromisloos een hypermodern, comfortabel en snel schip kunt bouwen. Een paar jaar daarvoor hield niemand dit nog voor mogelijk. In de ontwikkeling van nieuwe boten ging alle aandacht uit naar wat ik dan maar voor het gemak noem de “snelle strijkplanken”. Als je er niet van houdt om steeds als een acrobaat over het water te stuiteren, maar in een echte boot wilt varen was je tot voor kort aangewezen op gezapige traditionele jachten, maar met de komst van de G2 kwam daar nu echt verandering in. Ze werd in 2004 bekroond tot boot van het Jaar.

Cees van Tongeren van Van de Stadt Design heeft voor Gerritsma een schitterend jacht ontworpen waarin liefhebbers, zeilkunstenaars, zeiltechneuten, en zij die dat willen worden zich helemaal kunnen uitleven. De G2 is een levendig jacht dat zelfs bij weinig wind zeer snel aanspringt, haarscherp op het roer reageert en gevoelig is voor iedere wijziging in de gewichtsverdeling en trim. Kortom een heerlijke boot waar je maar niet op uitgekeken raakt.

Deze pure compromisloze zeilsensatie mag zich verheugen in een groeiende belangstelling en heeft in 2006 de status van officieel wedstrijdjacht bereikt.

Dit fraais mag gezien worden. De nieuwe eenheidsklasse doet daarom na de sneekweek dit jaar ook mee aan de jubileum zeilwedstrijden van Langweer waarbij deze mijlpaal uit de Nederlandse zeilsportgeschiedenis natuurlijk extra aandacht zal krijgen tijdens het jubileumfeest ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de KWV Langweer. Dit zeilevenement vindt plaats in het weekeinde van 29 en 30 augustus 2009.

Dan zal de G2 nr. 30 in KWVL jubileumuitvoering voor het grote publiek te zien zijn en zal zij samen met een aantal zusterschepen voor het eerst aan de start verschijnen. Wij verheugen ons op uw belangstelling.

02-06-2009

VERENIGINGSCOMPETITIE 2009

Door: Johan Hengst

Tijdens de wedstrijden op het Lauwersmeer van dinsdag 2 juni werd dit plaatje vastgelegd door een fotograaf van de wedstrijdleiding van watersportvereniging Lauwerszee.

Het team van Langweer – we zeilen die avond twee wedstrijden met twee in plaats van drie boten – behaalde twee keer een tweede plaats. Dit ondanks het feit dat beide boten een keer vast waren gelopen aan de rand van het wedstrijdwater waar plaatselijk de ondieptemarkering ontbrak. Een voordeel voor de thuiszeilers uit Lauwersoog, die dan ook prompt twee keer een eerste plaats behaalden. In de stand van de competitie zijn we die avond gestegen van een derde naar een tweede plaats.

Zeilen op Lauwersoog was dus in alle opzichten zeer de moeite waard. We komen er graag nog eens terug.

20-05-2009

KORT VERSLAG VAN DE IFKS SKÛTSJES WEDSTRIJDEN OP DE LANGWEERDER WIELEN.

ZATERDAG 18 APRIL 2009

Om vijf voor tien begint de nieuwe startcomputer met het eerste signaal.

Er zijn zeven Skûtsjes in het startgebied, die allen staan te popelen om te beginnen.

Om tien uur valt het startschot en op weg zijn ze.

Het waait stevig, zo rond windkracht 5, dus iedereen neemt het zekere voor het onzekere en de eerste start van de dag is dan ook wel heel erg schoon!

Tegen kwart over 11 liggen we bij de hoge boei en finishen we daar de eerste wedstrijd.

Om 12:15 uur is het eten klaar en genieten we van de heerlijke stampotten met gehaktbak en jus. (door de nabij gelegen slager uitmuntend klaar gemaakt)

Eigenlijk zouden we om 15:00 uur weer beginnen maar omdat we keurig op schema liggen wordt er onder het eten besloten dat we om 14:00 uur weer los gaan.

Ook de tweede start van de dag verloopt zonder problemen en de wind is inmiddels nog meer aangetrokken. Het waait nu in vlagen tegen de 6 beaufort. Twee boten verlaten het wedstrijdveld, waarvan één de overloop kapot heeft.

Na 5 kwartier trekken en sleuren besluiten we dat dit wel genoeg is voor vandaag en finishen de wedstrijd.

ZONDAG 19 APRIL 2009

Het waait vandaag niet zo hard als gisteren, de zon doet erg zijn best en we genieten van deze mooie dag.

We zoeken een plekje boven de ondiepte (hopelijk zal deze ondiepte er in oktober uit gebaggerd worden, dan kunnen de toeschouwers op de wal de wedstrijden nog beter meemaken)

Om tien uur valt het startschot en deze keer ook weer een keurige start van de nu 6 skûtsjes. Eén van de boten waagt het er op en besluit bij de hoge boei een stuurboordslag te maken. Dat valt goed uit en prachtig mooi schuift hij voor alle over bakboord komende skûtsjes langs. Rustig varen deze fantastische schepen over de Langweerder wielen. De fotograaf van de krant wil zulke mooie plaatjes schieten dat hij vergeet dat de flitser in zijn borstzakje zit!

In de rubberboot lukt het hem om deze flitser zwemles te geven. (jammer alleen dat de flitser dat zelf niet weet!) Voorin het veld zijn drie boten met elkaar in strijd en ook achterin het veld zijn de drie laatste boten aan het proberen om een plaatsje naar voren te schuiven. We halen de schepen er deze keer bij de lage boei uit, dan is het nog maar een klein stukje varen naar de haven van Langweer.

Het is een mooi gezicht om al deze skûtsjes in de oude haven van Langweer aan de kant te zien liggen. We hebben deze keer bami en nasi op met menu staan. Dat valt er ook weer goed in.

Net voordat we om 13:55 uur willen beginnen met de startprocedure begint de wind te draaien. Jammer, maar de uitstelvlag moet er in. Snel worden er boeien verplaatst en 14:05 uur valt het startschot.

De finish is daarna ook nog weer spannend. Tot ieders verassing weet Langweer nog net te voorkomen dat hij 6e wordt. Om vijf uur is dan de prijsuitreiking met bloemen en een envelop met inhoud.

We kijken terug op een geslaagd weekend en voor volgend jaar is de bedoeling dat er op 17 en 18 april weer wordt gevaren.

11-04-2009

KORT EN GLOBAAL VERSLAG VAN DE ALV VAN DE KWV LANGWEER

Gewend aan een geringe opkomst ( het gaat goed met onze vereniging ) was het bestuur blij verrast met de komst van maar liefst +/- 40 leden .

Erelid Reinhard Mulder was aanwezig evenals lid van verdienste Harry Ringnalda. De ereleden Zandstra en v/d Leij hadden bericht van verhindering gestuurd.

Na opening en mededelingen werd het jaarverslag goedgekeurd en, na een uitgebreide toelichting van penningmeester Sipke Brinksma, ook de financiële stukken. De vereniging staat er goed voor. Dankzij de inspanningen van de penningmeester is er ook overeenstemming met de belastingdienst voor het reserveren voor groot onderhoud aan de schiphuizen. De kascommissie was eveneens zeer tevreden en de vergadering kon penningmeester en bestuur dechargeren voor het financiële beleid.

De contributie werd vastgesteld op € 23-. Na de herbenoeming van de Heer Brinksma, werd in de pauze een foto gemaakt van de aanwezigen voor onze nieuwe roeiloods en kon iedereen zijn naam vereeuwigen op een plakkaat dat in de loods komt te hangen. Na de pauze werden de verschillende afdelingen behandeld: het wedstrijdgebeuren olv Jos Spijkerman loopt naar behoren, aan de haven is zichtbaar hard gewerkt , en het roeien moet thans van de grond komen. Haven meester Marcel Ferdinands werd lof toegezwaaid voor het vele verzette werk en ook het leszeilen en de inzet van Carin Rouwé werd complimenteus vermeld.

Na sluiting van de vergadering begaven de aanwezigen zich naar de kraan, keurig “aangekleed” door de havenmeester, die na een korte toespraak van voorzitter Alma officieel in gebruik werd genomen. Een officieel, en daarna informeel drankje, besloot deze middag, een goede opmaat voor onze lustrumviering.

Groet J.Michiel Alma,

Vz. Koninklijke Watersport Vereniging Langweer

G2 NED30 IN KWVL JUBILEUM UITVOERING

Het bestuur heeft aan de hand van brochures en een schaalmodel de nieuwe wedstrijdbootG2 NED30 van Jachtwerf Heeg in KWVL jubileum uitvoering geïntroduceerd. De nieuwe boot zal samen met een aantal zusterschepen meedoen aan de jubileumwedstrijden in augustus 2009. Wij verheugen ons op de komst van deze nieuwe klasse.

26-03-2009

EEN NIEUWE STARTKLOK.

Lang, lang geleden was het allemaal heel simpel.

Mannetje één bij de stopwatch en mannetje twee bij de hoorn en mannetje drie bij de vlaggen. (Mannetjes mogen naar keuze ook vrouwtjes zijn!)

Op aanwijs van mannetje één drukte mannetje twee de aan-knop van de hoorn in en mannetje drie hees de juiste vlag.

Het kwam echter wel eens voor dat mannetje één werd afgeleid door gebeurtenissen op het water en vergat om te roepen dat er gedrukt moest worden. Dan liep alles in de poeier en kon de startprocedure weer opnieuw beginnen.

Enige jaren geleden is er door een collega watersportvereniging een soort analoge klok met wat knopjes en draadjes en wat batterijen in een doos gestopt. Dat werd al beter, als het tenminste lukte om de klok gelijk te stellen met de atoomtijd!

Deze doos kon dan op 5, 4, 1 en 0 minuten het signaal automatisch geven.

Het werd echter wel weer extra spannend als de startprocedure voor 5 minuten moet worden onderbroken of als het starten klaar was. Dan moest de stekker er uit!

Tja, en dat werd natuurlijk ook wel eens vergeten, dus iedereen onderweg en dan opeens tooooooooooeeeeeeeeeeeeeeeeeet !!!!!!!!!!!!!

Als vrijwilliger voor het wedstrijdcomitee van Langweer en met als hobby computeren ben ik al een aantal jaren bezig met het verbeteren van de startklok om de wedstrijden automatisch te kunnen voorzien van geluidssignalen.

Gezien de bovenstaande ontwikkelingen vond ik dat het allemaal beter kon.

Twee jaar geleden had ik het eerste prototype voor elkaar. Geprogrammeerd in Turbo Pascalen aangesloten op de parallelle poort kon de oude laptop zorgen voor het geven van de geluid signalen. Alleen begon de oude laptop steeds meer kuren te vertonen en bovendien was windows 98, waar het zaakje op draaide, ook niet meer van deze tijd.

Oktober vorig jaar ben ik dus weer opnieuw begonnen. Er waren een aantal eisen waaraan de nieuwe startcomputer moest voldoen.

 • Aansluitbaar op de USB poort.
 • Bedienbaar door een moderne laptop
 • Voor een leek bedienbaar
 • Handige sneltoetsen.
 • De computer moest zelf sprekende commando’s kunnen geven.
 • De te geven signalen voor uitstel, individuele terugroep e.d. moesten zijn voorgeprogrammeerd
 • Er moet een logboek van tijden en signalen worden bijgehouden.

Uiteindelijk heb ik zelf weer een nieuw programma geschreven in Delphi (pascal) en een USB kit van Velleman daarop aangesloten.

Dit jaar gaan we de nieuwe startcomputer gebruiken en steeds verder verbeteren.

Hopelijk tot ziens in het komende seizoen.

Jan Spijkerman – Dronten.

04-09-2008

SLOTAVOND VERENIGINGSCOMPETITIE

Op 3 september hebben we de slotwedstrijd van de verenigingscompetitie 2008 in Heeg gezeild.

Ons uitgangspunt en dat van de organisatie is om bij deze wedstrijden zoveel mogelijk geïnteresseerden te laten kennis maken met de wedstrijdzeilsport, maar tegelijk is het wel een competitie waarin je moet presteren.

In 2007 hebben we na enige jaren van afwezigheid onder leiding van Jan IJben de deelname aan  de verenigingscompetitie weer opgepakt en zijn we met name door een sterk en spectaculair optreden op de slotavond gepromoveerd naar de tweede divisie.

Een tikkie onwennig begonnen we aan ons optreden in de tweede divisie. Bevreesd voor de “grote jongens” werd door Jan IJben een bemanning geselecteerd op continuïteit. Iedereen moest vooraf aangeven dat hij voor alle wedstrijden beschikbaar was. Dit geeft rust en wedstrijdritme. Dat de praktijk weerbarstig is bleek later wel.

Bij de start van het nieuwe seizoen moesten we even wennen aan het warme onthaal dat ons ten deel viel in. Het was als een warme douche. Aanvankelijk heerlijk zeilen in een ontspannen sfeer, maar daarna gingen we wel nat. De eerste wedstrijd verliep goed. We waren tevreden. Met een derde en een vierde plaats konden we ons goed handhaven. De daarop volgende wedstrijden werden we geconfronteerd met uitvallende bemanningsleden en moest er op het laatste moment worden geïmproviseerd. Dit vertaalde zich onmiddellijk in een slechte klassering. Hoewel er in de laatste wedstrijden door ons weer goed werd gezeild stonden we bij aanvang van de slotavond toch op de laatste plaats. Onze directe concurrenten uit Grou zeilden gemiddeld gewoon beter. Met één punt achterstand zou tegen een goed zeilend Grou degradatie ons lot zijn.

Jan IJben wist weliswaar op de slotavond in Heeg drie koppels in de boten te krijgen die al eerder goede resultaten met elkaar hadden behaald in de verenigingscompetitie. Maar ja, dan ben je er nog niet. Het weer leek de grote spelbreker. Het was de hele dag onzeker of er überhaupt wel gezeild zou worden, want er stond een flinke bries windkracht 5 met gevaarlijk dreigende donkere luchten. Aangekomen in Heeg zagen we hoe bij een overwegend zuidelijke wind grote zwarte golven met witte koppen Heeg binnen rolden. Heeg lag aan lagerwal. Tja, daar sta je dan. Komt dit wel goed? Is ons lot hiermee bezegeld?

Opeens brak de zon door en zag het geheel er al een stuk vriendelijker uit en met een rif in het zeil en gehuld in zwemvesten mochten de wedstrijddeelnemers toch van start gaan.

Vincent Veeger verzorgde de trim en spoorde ons aan. We hebben gezeild voor wat we waard waren. Het resultaat mocht er zijn. Van 1 punt achterstand naar 3 punten voorsprong  op onze directe concurrent uit Grou. De geschiedenis herhaalde zich. Het leverde dit keer weliswaar slechts een vierde plaats op in de eindstand, maar wel met de glans van een kampioenstitel. We hebben dit jaar bewezen dat we ook echt thuis horen in de 2e divisie. Volgend jaar gaan we voor de prijzen.

Iedereen bedankt, we hebben genoten.

Tot volgend jaar.

Johan Hengst

10-06-2008:

OUD ZEILEND HOUT

Komend weekend zijn de deelnemers van een wel heel bijzonder evenement te gast in Langweer:

Het jaarlijkse evenement van de Stichting Oud Zeilend Hout: Met allerlei oudere schepen die een gezellig evenement met vooral sportieve wedstrijden gaan varen.

Voorwoord van Jos:

Beste Oud Zeilend Hout deelnemer,

Namens het bestuur van de Koninklijke Watersport Vereniging Langweer doet het me veel genoegen om jullie als deelnemers van dit unieke evenement in Langweer te mogen begroeten.

De Stichting draagt – net als onze vereniging – de zeilsport een warm hart toe. Ik kan aan het enthousiasme van de bestuursleden wel proeven dat er flink aan de weg wordt getimmerd om vooral traditionele zeilende vaartuigen een kans te geven om nog actief deel te nemen aan wedstrijden.

Ondanks dat ik als wedstrijdleider bij Langweer toch al weer een tiental jaren actief ben, zal het voor mij de eerste keer zijn dat ik een aantal oudere klassen zal zien zeilen. En zo zal het voor veel watersporters zijn. Voor Langweer – althans de oudere bewoners – zal het een terugblik zijn naar weleer. Want de Vereniging viert volgend jaar haar 150e verjaardag. En in al die jaren was er een jaarlijkse wedstrijd voor alle open klassen en rond- en platbodems. Dus zijn er een aantal van de schepen die wellicht eerder hebben gevaren op de Langweerder Wielen. Misschien weten ze zelf nog waar de wind gunstig draaide?

Ik hoop op prachtig en rustig weer, zodat we allemaal kunnen sportief genieten van dit mooie stukje Friesland.

De vereniging is er klaar voor.

Veel succes allemaal!

Jos Spijkerman

(wedstrijdleider en vicevoorzitter)

22/10/2007:

KORT VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING KWV LANGWEER

Met 13 leden, buiten het bestuur, een matig bezochte vergadering.  Het belangrijkste agendapunt was de begroting 2008. Ondanks de afwezigheid van de penningmeester, uitstekend vervangen door een voorgelichte Johan Hansen, werden alle vragen naar genoegen beantwoord. Verder werd enige informatie doorgegeven. De begroting werd met complimenten aanvaard. Carin Rouwé werd weer hartelijke dank en lof toegezwaaid voor het lesgeven aan, maar liefst 17 jongelui. Daarbij geholpen door enige assistenten, die er volgend jaar helaas niet meer zijn. Daarom bij deze een oproep: wie wil Carin volgend jaar helpen bij de jeugdlessen? Leuk werk en wie weet; wij hopen nog steeds op nieuwe wedstrijdzeilers!!

Om 14.55 uur werd de vergadering gesloten, alle waardering voor de aanwezigen.

Vriendelijke groet , J.Michiel Alma , voorzitter

15/10/07:

NEDERLANDSE ZEILSCHOOLKAMPIOENSCHAPPEN 2007

Afgelopen weekend zijn de Nederlandse Zeilschoolkampioenschappen gevaren op de Langweerder Wielen. Voor de 14e keer alweer. Met 17 deelnemende teams van vier boten een vol evenement. Zaterdag waren de omstandigheden even moeilijk toen een dikke mistbank voor een paar uur vertraging zorgde. In de namiddag konden we toch nog twee poulewedstrijden varen zodat op zondag na een spannende strijd in de Goldfleet en Silverfleet het Kampioensteam gehuldigd kon worden. Zeilschool Pean eindigde op de tweede plaats met maar drie punten verschil met de winnaar: Vinkeveen. Onder de volgende links de volledige uitslag: Gold en Silver 2007 NZK en Individueel 2007 NZK

06/09/07:

KWVL KAMPIOEN IN DIVISIE 3!

Woensdag avond 5 september 2007 is het Team van de KWVL kampioen geworden in de 3e div. van de verenigingscompetitie van het Watersportverbond. Daarmee zijn we gepromoveerd naar de 2e divisie. De bijbehorende eretekenen zullen in het havenkantoor te bezichtigen zijn. Het zilveren bord komt in bewaring bij Tineke. Het moet eerst gegraveerd worden. De kampioenswimpel hangt vandaag samen met de verenigingsvlag bij mij in de mast op de Doumastate. Daarna gaat het naar het havenkantoor.

Allen gefeliciteerd, Johan Hengst

28/08/07:

BESCHOEIING !!

Van de voorzitter

Vorige week is de Fa. Bouma begonnen met het werk aan de wal beschoeiing aan de noord-west kant van onze haven . Zoals wel vaker, om niet te zeggen; altijd, gaat het om het begin. Het werk is per heden ook afgerond! Zoals U misschien nog weet, streeft het bestuur er naar voor de winter de roeiloods klaar te hebben . De gemeente heeft ons helaas recent weer een formulier met aanvullende vragen gestuurd, het wordt dus nog spannend .

Ons / U allen nog een warme september- vaarmaand toegewenst ,

Hartelijke Groet , J. Michiel Alma

01/07/2007:

NK FLITS 2007

Laat ik maar beginnen met de volledige uitslag, want die willen jullie natuurlijk allemaal inzien: uitslag 1 t/m 10 en uitslag 11 t/m 44. Voor het eerst gevaren door de 10 best geklasseerde in een zevende niet aftrekbare korte wedstrijd , een zogenaamde “medal-race” Met umpires op het water die elk protest direct beslisten door aan te geven of er wel of niet een regel was overtreden. Overtuigend winnaar en kampioenen van 2007 zijn geworden Laurens Hanselaar en Steven Sijperda, die ook deze laatste race wisten te winnen.

Een geslaagd weekend met zeer wisselende weersomstandigheden. Harde wind, zachte wind, draaiende wind en zonneschijn en regen. Met Beachvolleybal en een heuse patatkraam voor die ene keer dat het ook van moeders mocht…. Leuk en sportief, leerzaam en nieuw. Ik wou dat ze volgend jaar weer kwamen….. Jos

26/06/2007

DE KWV LANGWEER IN DE VAART DER VOLKEN

De KWV Langweer is een kleine tot middelgrote vereniging , maar voor de leden is het volgende  wellicht toch interessant .  Nederland heeft één international umpire ,en dat is ons lid Karst Hut .  Jos Spijkerman is thans nog int. judge, daar zijn er meer van , is druk  doende voor zijn laatste examens , om dan de tweede Nederlandse int. umpire te worden . Mijn voorganger als voorzitter van de KWVL , de  burgemeester van Skarsterlân , Bert Kuiper , is thans wnd. voorzitter van het Kon. Ned. Watersport Verbond , vanuit zijn functie van vz. Regio  Noord .  Kortom , Langweer blaast zijn partij mee,

met watersportgroet,

J.Michiel Alma, vz. KWV Langweer

27/06/2007

KORT VERSLAG ALG. LEDENVERGADERING KWVL ,

Zoals gebruikelijk ontvangt U de notulen van deze bijeenkomst bij de agenda van de najaarsvergadering , daarom hier zeer kort: 

 1. Opening , 27 leden , 6 bestuursleden ( Jos Sp. aan het jureren in Kiel ) , 2 machtigingen ( pos. ) voor agendapunt. 3 , lustrum en investeringen . 
 1. notulen : geen opmerkingen , dank aan secretaris / notulatrice Tineke van der Leij ; 
 1. 3A : loods , na stemming : 35 voor , 1 tegen , akkoord .

3B : kraan , na stemming : 35 voor 0 tegen , één aantekening van onthouding ;

3C : lustrum, door bestuur teruggenomen, nog te veel open vragen. 

 1. Mededelingen : 1. er zullen 1 à 2 picknicktafels worden geplaatst, tevens een koffie-automaat (€ 0,50 p/kop aub), 2. Ons lid ( Harrie ) Buurman heeft gezorgd voor de inplant van altijd groene klimop ( hedera ) tegen het hek vh parkeerterrein.
 2. Sluiting , 21.45 uur , na een plezierig vergadering .

03/06/07:

KLEIN EVENEMENT VALKEN 2007

Evenals vorig jaar heeft Menno overtuigd laten zien dat hij en Marcel op de Langweerder Wielen nog het best de “wind” kunnen vinden. Maar vlak ook de oude heer Reinard Mulder niet uit! Gisteren in afwezigheid van Folkert heeft hij met zijn andere zoon Hero, de jonge garde laten zien dat de vos misschien zijn haren verliest, maar niet zijn streken. Plaats twee in de eerste wedstrijd en twee (jawel 2!) bullits achterelkaar in wedstrijd 4 en 5. En dat terwijl hij in december 79 wordt! Ook vader Piet en zoon Hette van der Zwaag waren sterk bezig!

Een fantastisch weekend met ideale omstandigheden en zaterdag een geslaagd tuinfeest bij Fam Mulder tot in de late uurtjes.

01/06/07:

VERSLAG VAN DE VOORZITTER

KNWV – ALV 8 mei 2007 , Bunnik

Namens de KWV Langweer zijn Jos Spijkerman en voorzitter Alma naar de Alg. Ledenverg. van het Watersportverbond geweest . De rust begint weer te keren , zij het dat hier en daar nog vervelende geluiden klinken , na het financiële debacle van vorig jaar . Het Verbond richt zich op drie (3) pijlers: toervaart , wedstrijdsport en topsport . Vanuit elk van deze drie kringen klinken bezorgde geluiden of hun sector wel voldoende aandacht krijgt . Voor bestuur , olv. onze oud-vz. Bert Kuiper , en het bureau een uitdaging om via grafiekjes te laten zien hoe het met de tijds- en personeelsverdeling zit , vwb. deze drie sectoren . Doelstelling van het bestuur blijft , ik zou zeggen vanzelfsprekend, dat alles onder één noemer , nl. Het Verbond, blijft . Een enkeling liet een enigszins “separatistisch” geluid horen , zo van : “wij kunnen net zo goed apart gaan “, maar dit werd niet breed gedragen . Wel zal het bestuur hierop alert dienen te blijven , wat ze dan ook zijn . Uit de verschillende gepresenteerde verhalen ( commissies ) wordt door mij ( JMA) de conclusie getrokken , dat er wellicht nog een contributieverhoging van € 3- nodig zal zijn , om het bureau op de broodnodige sterkte te krijgen . Door gebrek aan menskracht moet men steken laten vallen. Uit gepresenteerde overzichten van lidmaatschapskosten bij andere bonden, kan en mag de conclusie worden getrokken dat Het KNWV nog stees met een lage afdracht werkt waarbij onmiddellijk de aantekening wordt gegeven , ook door het bestuur zelf , dat vergelijken altijd moeilijk en soms zelfs oneerlijk is .

Wordt vervolgd,

J.Michiel Alma , voorzitter Kon. Watersp. Ver. Langweer

20/05/07:

VAN DE VOORZITTER: INGELASTE LEDENVERGADERING 22 JUNI 2007

 1. ingelaste Algemene Ledenvergadering ( ALV ) op 22 juni 2007 , loods verenigingshaven.

Deze extra , ingelaste , ALV vindt het bestuur nodig om U een aantal investeringsprojecten voor te leggen . Deze betreffen achtereenvolgens : aanschaf nieuwe kraan ( A ) bouw loods ( roeien , optimistjes enz. ) ( B ) en lustrum ( C )

ad A: Kraan

De oude kraan heeft zijn geld ruim opgebracht , maar “loopt “thans op zijn eind. Het bestuur zal u , bij de stukken , een keuze voorleggen , met financiële onderbouwing, waarbij het globaal gaat om de keuze tussen een duurdere kraan met meer mogelijkheden en meer opbrengsten, een minder dure kraan , met navenant minder opbrengsten .  Heel globaal , om U een idee te geven , gaat het waarschijnlijk om bedragen tussen de € 50.000 en € 75.000 ,- . Nogmaals, deze kosten worden terugverdiend via de kraanvergoedingen .

ad B: Loods(je)

De initiatiefnemers van het roeien hebben destijds in een ALV hun wens kenbaar gemaakt voor een loods om hun materiaal tegen de weersomstandigheden te kunnen beschermen . in de najaarsvergadering van 2006 hebben wij aangegeven dat wij hoopten voor de winter van 2007 een oplossing te realiseren. Een aantal initiatiefnemers vond dat te lang duren , maar er zijn nog steeds een 10/15 enthousiaste roeiers. Thans leggen wij U het voorstel voor , voor de bouw van een loods van ruim 100 m2 , in eerste instantie vooral en voornamelijk voor de roeiers , op de noordpunt van de haven ( “het grasveldje ”). Mocht op termijn , een jaar of 5-7, blijken dat het roeien niet van de grond komt , dan is deze loods nog steeds een zinvolle investering , nl.voor het onderbrengen van onze kleine vloot, de optimistjes , flitsjes enz. Dit schept weer ruimte in de grote loods , zinvol voor winterberging . Met nadruk echter : het gaat nu primair om een investering tbv. het roeien. De eerste jaren zal het aantal roeiers niet van dien aard zijn dat zij de kosten van de loods zullen kunnen dekken , een bijdrage van de vereniging zal noodzakelijk zijn . Het bestuur vindt echter een roeiafdeling , als uitbreiding van onze vereniging , een zeer lovenswaardige zaak, die het met een positief advies gaarne aan U wil voorleggen .

02/04/07:

ALGEMENE LEDENVERGADERING 14 APRIL 2007

De Algemene Ledenvergadering zal op 14 april 2007 worden gehouden. In Eetcafé de Drie Zwaantjes, Bouren 22 te Langweer. Aanvang 14:00 uur. Vanaf de volgende vergadering worden de stukken niet meer toegestuurd maar kunt u deze op de website raadplegen.

In 2009 zal onze vereniging 150 jaar bestaan . Het bestuur zal U voorstellen doen voor een bescheiden maar duidelijk viering: enerzijds zijn wij een kleine en bescheiden vereniging , anderzijds : 150 jaar is niet niks : tot de plannen behoort in ieder geval de uitgave van een, behoorlijk uitgevoerd, jubileumboek. Hiervoor achten wij de hulp van een professioneel journalist nodig . Die hebben wij gevonden in de persoon van onze buurtgenoot (Dijken) Albert van Keimpema. Voor de eerste kosten, zonder rekening te houden met evt. opbrengsten , vragen wij een krediet van € 20.000 . Nogmaals : het bestuur is van mening dat een lustrum tgv. een 150 – jarig bestaan wat mag kosten , het moet ook niet te gek worden , wij zullen prudent met het geld van de vereniging (blijven) omgaan.

20/11/06:

NAJAARSVERGADERING WATERSPORTVERBOND

De vergadering van het verbond is bijgewoond door de bestuursleden Alma en Hansen. Vele honderden verenigingen waren vertegenwoordigd, in een lange zaal met een laag plafond werd het een warme zit, van 10.40 uur tot 17.40 met twee onderbrekingen, met vele honderden watersportrepresentanten. De penningmeester wist bijna iedereen te overtuigen van een dreigend liquiditeitstekort, mede door de periodiciteit van de inkomsten. Vroeg het bestuur tot 4 dagen terug nog om een eenmalige storting van ruim €12 , dat was geworden op zaterdag ochtend ruim € 8,-, uiteindelijk werd het € 7,-. Dit voorstel werd aanvaard met ± 930 stemmen voor en ± 230 stemmen tegen, te betalen in twee termijnen, in maart en september. Voor vele tegenstemmers gold, of gewoon geen geld of geen mandaat van de ledenvergadering.

Verdere toelichting altijd mogelijk , zeker op onze voorjaarsvergadering in April .

J.M.Alma.

18/10/06:

AKTIVITEITEN REGIO TEAM FRYSLAN (RTF) 2006

Nieuws van District Noord: waar houd het Watersportverbond zich op regionaal niveau mee bezig? Met name de Regioteams die, onder voorzitterschap van onze regiovoorzitters, zich daadwerkelijk bezig houden met allerlei regionale watersport-aangelegenheden, verrichten doorlopend belangrijk werk voor u en onze leden. Deze werkzaamheden en activiteiten zijn opgenomen in de door hen zelf samengestelde actielijst waarvan u het meest recente exemplaar hierbij ontvangt. Voor eventuele inhoudelijke vragen of  opmerkingen over deze actielijst kunt u uiteraard altijd terecht bij uw Regioteamvoorzitter, Jan Sikma, telefonisch bereikbaar onder nummer 0517-417550 of bij Louise Polet van ons kantoor te Bolsward, telefoon nr. 0515-572288.

Verder delen wij u mede dat zowel onze nieuwe voorzitter Bert Kuiper als ondergetekende voornemens zijn de regiovergaderingen in het voorjaar van 2007 te bezoeken teneinde met velen van u kennis te kunnen maken. Tevens kunnen we dan mogelijke wensen of opmerkingen over onze plannen om beter te communiceren met u bespreken. Heeft u nu al vragen hierover dan kunt u mij mailen middels wjsremmis.[antispam].@planet.nl of contact opnemen met Louise Polet.

16/10/06:

ZEILSCHOOLKAMPIOENSCHAPPEN

Afgelopen weekend is de 13e editie van de Nederlandse Zeilschoolkampioenschappen op de Langweerder Wielen onder perfecte zeil omstandigheden gevaren. Na vijf spannende wedstrijden met Oostelijke wind mocht zeilschool de Ulepanne uit Balk de trofee mee naar huis nemen.

29/09/06:

DISTRICTSVERGADERING

“Donderdag 21/9 j.l. hebben  de vz. van de wedstrijdc’sie , Jos  Spijkerman , en de vz. van het KWVL-Bestuur , Michiel Alma de vergadering van Distr. Noord van het Watersportverbond bijgewoond.  Na enige nuttige mededelingen over verdere bevaarbaarheidsplannen, is de discussie toch vooral beheerst door financiële bespiegelingen. Bij ongewijzigd beleid, waarbij al fors ( en soms hinderlijk merkbaar) is bezuinigd op de dienstverlening, stevent het Verbond af op een structureel  tekort van € één ton (100.000 euro ) per jaar , dus een contributieverhoging van ruim een Euro per lid / per jaar. Wil de dienstverlening door het verbond op een behoorlijk peil komen, dan is daar € 5 per/lid per jaar voor nodig. Hiermee is bedoeld, de huidige dienstverlening, maar dan op behoorlijk niveau .

Aangezien het verbond half november vergadert en wij al eind oktober , zal het KWVL-bestuur in onze ALV om een machtiging (moeten) vragen om naar bevind van zaken te mogen handelen. Alvast één opmerking van de voorzitter: neen zeggen is te kort door de bocht en levert onszelf problemen op, zoals Jos al kon merken bij de organisatie van de verschillende wedstrijden dit afgelopen seizoen .  Ook de secretaris ondervindt regelmatig problemen. Bij  oud zeer ( NNWB-KNWV ) moeten we niet te lang stilstaan.

In de hoop velen Uwer te mogen verwelkomen op onze Alv , 28 oktober-14.00 uur, weer bij de “Drie Zwaantjes “, sluit ik , U hartelijk groetend,

J.M.Alma , voorzitter Kon.Watersp.Ver. Langweer…

Als aanvulling kwam via de mail een eerste verslag binnen van dezelfde vergadering van District Noord: te vinden onder de volgende link.

17/09/06:

ALGEMENE LEDENVERGADERING

De najaarsvergadering van 2006 staat gepland op zaterdag 28 oktober. Aanvang 14:00 uur in de Drie Zwaantjes in Langweer. Zodra definitief wordt hier ook de agenda gepubliceerd. De penningmeester heeft in ieder geval de begroting voor 2007 klaar gemaakt. Verder natuurlijk nieuwe ontwikkelingen in de Haven en van de Vereniging.

07/09/06:

VERENIGINGSNIEUWSBRIEF SEPTEMBER.

Hierbij treft u de verenigingsnieuwsbrief aan van de maand september. Een belangrijke maand waarin de bestuursleden van het Watersportverbond graag met u en uw medebestuursleden in dialoog gaan over de huidige situatie van het Watersportverbond en de toekomst van het Watersportverbond. U wordt van harte uitgenodigd om mee te denken en te praten over dit onderwerp. Kom naar een van de bijeenkomsten in het noorden, midden of zuiden van het land en vul het bijgevoegde antwoordformulier in! Uitgebreide informatie treft u in deze nieuwsbrief.

Het zal u niet ontgaan zijn dat het kantoor van het Watersportverbond niet meer in Rijnsweerd zit, maar nu in het Huis van de Sport in Nieuwegein. Vergeet u svp niet de adreswijziging door te voeren in uw eigen administratie (zie adresgegevens onderaan deze e-mail)? Daarnaast is op veler verzoek in deze nieuwsbrief een lijst van kantoormedewerkers gepubliceerd met de nieuwe doorkiesnummers en ongewijzigde e-mailadressen. Op deze manier kunt u snel en makkelijk bij de juiste persoon terecht voor uw vraag of met uw opmerking.

Voor de wedstrijdorganiserende verenigingen is het van belang om de wedstrijdkalender tijdig in te voeren. Meer nieuws hierover en over de Watersportverbond Hotline (hulplijn bij het toepassen van de Regels voor Wedstrijdzeilen) vindt u in bijgaande nieuwsbrief.

21/08/06:

OPEN WEDSTRIJDEN LANGWEER

In het weekend van 2 en 3 september staan de jaarlijkse open wedstrijden op de Langweerder Wielen weer op het programma, Voorafgaand op vrijdag door de onderlinge wedstrijden. In het dorp is tevens een gezellige Kermis. Inschrijven is nog mogelijk via secretariaat of via deze site.

16/07/06:

NK FLITS 2006

Na een geslaagd weekend met prachtig zeilweer zijn er nieuwe Nederlandse kampioenen in Flits. Na zes spannende wedstrijden, met wisselde resultaten, moesten nr 1 en 2 de strijd in de zevende wedstrijd ingaan met allebei 14 punten. Door overtuigend een “bullit” te zeilen, zijn Steven van der Zee en Jelmer Yntema verdiend kampioen geworden! (uitslag)

12/07/06:

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP IN DE FLITSKLASSE

Op 15 en 16 juli varen de Flitsen hun Nederlands Kampioenschap (3e) op de Langweerder Wielen. De Weersvoorspellingen zijn zeer goed, met NO 3 zodat we gaan proberen 7 wedstrijden te varen. Onder deze link staat het programmaboekje met de Lokale Wedstrijdbepalingen. Op vrijdag worden de Flitsen gemeten en op zaterdagavond een beach-volleybaltoernooi.

08/06/06:

VALKEN KLASSE EVENEMENT

Komend weekend, op 10 en 11 juni, varen de Valken een Klasse evenement op de Langweerder Wielen. In totaal 10 sprintwedstrijden van ongeveer 20 minuten.

16/02/06:

16 KWADRAAT BESTAAT 75 JAAR!

In 2006 bestaat de 16m2-klasse 75 jaar. Van 25 tot en 28 mei 2006 (4 dagen tijdens Hemelvaart inclusief weekend) vinden er op het Bergumermeer (Fr.) Jubileumwedstrijden voor de 16m2 plaats. De ontwerper van de BM waar later de 16m2 uit ontstond, de Friese kapper Hendrik Bulthuis, kwam uit Bergum. Gegeven het feit dat de 16m2-klasse is uitgegroeid tot de grootste nationale klasse met inmiddels bijna 4.500 officieel gemeten wedstrijdschepen en meer dan 10.000 toerschepen, is hij natuurlijk met terugwerkende kracht ‘onsterfelijk’ geworden. Naast enkele gewone wedstrijden tijdens dit Jubileum-evenement wordt er een speciaal programma gemaakt voor oud-kampioenen, voor nieuwe jonge talenten en er zullen enkele oude, geheel gerestaureerde, antiquarische BM’ers zeilen. Na afloop zal er voor de deelnemers elke dag aansluitend een gezellig after-sail programma zijn. Als klassenorganisatie vragen wij iedereen die een 16m2 heeft en/of heeft gehad in het kader 75 jaar 16m2 aanwezig te zijn op het Bergumermeer tijdens deze dagen rondom Hemelvaart. Meer informatie en aanmelding kan via onze website www.16m2.nl.

05/02/06:

WEDSTRIJDKALENDER AANGEPAST:

De datum voor de Zeilschoolkampioenschappen is 14 en 15 oktober 2006

(een weekend later dan oorspronkelijk vermeld)

31/1/06:

ALGEMENE LEDENVERGADERING 2006

De Algemene Ledenvergadering van de KWVL staat gepland op zaterdag 22 april 2006; aanvang 14:00 uur te Langweer.

Alle leden ontvangen een schriftelijke uitnodiging, maar de locatie, agenda etc zullen, zodra bekend, ook op de website worden geplaatst.

09/01/06

HET BESTUUR WENST ALLE LEDEN VAN DE KWVL EEN VOORSPOEDIG EN GELUKKIG 2006

09/12/05:

STARTLICENTIE IN 2006

Wedstrijdzeilers opgelet! In 2006 veranderen de voorwaarden voor het inschrijven bij zeilwedstrijden.

Iedereen die zich vanaf 2006 voor een zeilwedstrijd wil inschrijven als “verantwoordelijk persoon”, heeft voortaan een startlicentie nodig. Lees de nieuwsbrief van het watersportverbond waarin precies uitgelegd wordt hoe die startlicentie verkregen kan worden. Verder in de nieuwsbrief informatie over o.a. de Nationale Sportpas en het Congres 2006.

Dit en nog veel meer leest u in de Verenigingsnieuwsbrief van december die u ook kunt opvragen door te klikken op het digitale clubhuis http://www.knwv.nl/index_loudhailer.asp, voer uw lidnummer en uw postcode in en u komt in het digitale clubhuis, klik vervolgens op de button Nieuwsbrief.

01/12/05:

NIEUWE HAVENMEESTER: MARCEL FERDINANDS

“Twee bestuursleden (Alma/Buddingh’) hebben in week 48 een voorlichtingsbijeenkomst van het Watersportverbond bijgewoond , over de AMVB (Algemene Maatregel Van Bestuur) inzake jachthavens. Deze AMVB dekt o.a. alle aspecten inzake milieu en veiligheid m.b.t. jachthavens.

Toevallig heeft onze haven een week eerder, in het kader van deze AMVB, een bezoek gehad van een controlerend gemeentefunctionaris. Wij nemen aan dat in goed overleg met de gemeente onze zaken in orde zijn C/Q in orde gebracht kunnen worden.”

De verenigingshaven van de KWVL heeft een nieuwe havenmeester: Marcel Ferdinands Hij is vanaf april 2005 in dienst en u heeft hem afgelopen zomer vast al wel ontmoet. We gaan hem vragen iets over zichzelf te vertellen en dat op de site te plaatsen. BINNENKORT MEER!

25/11/05:

ROEIEN IN LANGWEER?

Van de net opgerichte Roeiafdeling een presentatie over “Roeien in Langweer”? Zoals vertoond op de  najaarsvergadering 2005. De versie MET plaatjes is binnenkort te zien. Indien u belangstelling heeft voor deze sportieve watersport beoefening, neem dan contact op met de Roeiafdeling van de KWVL.

22/11/05:

WEBSITE IN BEWERKING!

De site zal de komende dagen (weken) aangevuld worden. Daarna zullen we proberen er regelmatig nieuwe toevoegingen te plaatsen.