logo-vlag-horizontaal
 

 
 
 
 
hoofdfoto-website

Verslag Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2024

Geplaatst op 15-10-2024  -  Categorie: Algemeen

Verslag Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2024

Dit jaar zijn voor de 29e keer de zeilschool kampioenschappen gezeild op de Langweerder Wielen. Het idee voor de zeilschool kampioenschappen is ontstaan na vriendschappelijke wedstrijden tussen de zeilscholen 'Anja' en 'Pean' uit Grouw.

De uitstekende sfeer tijdens dit weekend en het leerzame effect van wedstrijdzeilen op de instructeurs waren reden genoeg om een landelijk evenement te gaan organiseren. Om dit te realiseren hebben een aantal instructeurs in 1994, van zeilschool 'Pean' de Stichting Zeilschool Kampioenschappen opgericht. 

Ook dit jaar was Pean met twee teams, elk bestaande uit 12 instructeurs in 4 polyvalken van de partij samen met drie teams van Vinkeveen, één team van iSail en één team van de Roerganger.

Op vrijdagavond was de zeilschool De Roerganger de koploper die in “Het Wapen van Langweer” aankwam. Nadat ook de overige deelnemers uit alle hoeken van het land waren aangekomen werden de boten door middel van loting verdeeld en vertrokken de instructeurs richting haven om hun boten onder water schoon te maken. 

Zaterdag na het palaver konden we twee mooie potjes varen en na de lunch werd aansluitende de 3e kwalificatiewedstrijd gevaren. Nadat er twee protesten waren behandeld kon ik de uitslag opmaken en de indeling in gold- en silverfleet afdrukken.

Ja en toen werd het zondag. De voorspellingen op zaterdagavond waren al niet erg rooskleuring. Wind nominaal 20-25 knopen en windvlagen tot 35 knopen! Inmiddels heb ik wel de ervaring om dit maar los te laten en pas als de dag daar is en op de Langweerder Wielen te bekijken wat de wind gaat doen. Zondagmorgen om 8 uur leek het een mooi windje, windkracht 4 Bft schat ik zo.

Echter de weersberichten en buienradar gaven nog steeds waarschuwingen en met name in de buien waren de windvlagen naar verwachting heftig. In overleg met het wedstrijdcomité leek het ons toch beter deze buien maar eerst voorbij te laten gaan en dus in plaats van 09:30 uur begonnen we om 11:00 uur. Alle valken hadden een dubbel rif gestoken en de rolfok deels opgerold.

zeilschoolkampioenschappen-2024

Tijdens de 4e wedstrijd ging het van 15 tot in de vlagen 25-30 knopen! Maar goed dat iedereen zwaar gereefd was. Sommige zeilers gingen zelfs maar met een stormrondje gijpen. Nadat er drie boten het wedstrijdgebied verlieten met de één een gescheurd grootzeil en de ander met een gescheurde fok en de derde die het wel voor gezien hield besloten we dat dit voor vandaag wel genoeg was.

Na het opruimen van de boeien en het aftuigen van de polyvalken door de instructeurs konden we de finishlijst invoeren en de uitslag van het 3e protest dit weekend verwerken.

Met een voldaan gevoel van het geslaagde weekend werden tegen 3 uur de prijzen uitgereikt.

Dank aan de mensen van “Het Wapen van Langweer” en onze eigen vrijwilligers.

Jan Spijkerman vanaf de Tjerk (ons wedstrijdschip)